VANLIGA SJUKDOMAR HOS HUNDEN

VANLIGA SJUKDOMAR HOS HUNDEN

Kennelhosta, magsjuka, örominflammation, fukteksem, noskvalster och sår är de vanligaste sjukdomarna och skadorna som hunden drabbas av, men framstegen inom veterinärvården gör att många hundar blir friska igen.
Image
Kennelhosta

Är ett samlingsbegrepp för kikhosta liknande symtom hos hund. Flera olika smittämnen är inblandade. Typiska symtom på kennelhosta är akuta hostattacker. Hundarna hostar ibland så att de får kväljningar och hostar upp vitt slem. Djurägaren tror ibland att hunden satt något i halsen. Ofta har hunden också en kort febertopp i samband med starten av hostan.

De två smittämnen som anses vara de vanligaste orsakerna till kennelhosta, CPiV-2 och Bordetella bronchiseptica, överförs framför allt när en sjuk hund kommer i kontakt med en annan hund så att smittämnen kan överföras via nos mot nos kontakt eller via hosta och nysning. Man kan också överföra smitta via gemensamma vattenskålar, eller bollar, pinnar, leksaker som hunden tar i munnen .

En hund som haft kennelhosta är inte skyddad mot att få sjukdomen igen vid ett senare tillfälle.

En hund som har kennelhosta bör inte tillåtas träffa andra hundar. I fall som beror på en virusinfektion är hunden inte smittförande mer än första sjukdomsveckan. Bordetella bronchiseptica kan dock smitta under många veckor, även efter det att hostan slutat.

De flesta hundar med kennelhosta tillfrisknar utan behandling eller efter behandling med enbart hostdämpande medicin från veterinär. Hunden behöver lugn och ro och ska inte ansträngas under och direkt efter sjukdomsperioden. Det är bra att kontrollera temperaturen på hunden dagligen. Om hunden har kvarstående feber eller får feber igen efter några dagars hosta bör kontakt tas med veterinär. Detsamma gäller om hunden får påverkat allmäntillstånd eller får svårt att andas.

De flesta hundar vaccineras idag mot kennelhosta när de får sin vaccination mot valpsjuka och HCC. Det som i Sverige i dagligt tal kallas ”vaccin mot kennelhosta” är ett vaccin mot antingen bara hundens parainfluensavirus eller ett kombinationsvaccin mot parainfluensa och bordetella. Om hunden ska träna eller tävla eller vistas på hunddagis eller kennel är det en bra idé att hålla hunden vaccinerad mot kennelhosta. Vaccinet ger inte skydd lika länge som vaccinerna mot parvovirus, valpsjuka och HCC så hunden behöver vaccineras mot kennelhosta årligen.

Magsjuka
Öroninflammation
Fukteksem
Noskvalster

Att tänka på när du besöker klinikerna

Om ditt djur har feber, hosta, kräkningar eller diarre eller om du misstänker annan smitta tex, löss , anmäl dig utan djur i receptionen och invänta tillåtelse att ta in ditt djur.

Vännäs

UmanVeterinären AB
Gåsgränd 4
911 32 Vännäs

E-post: info@umanvet.se

Tel: 0935 - 517 00 eller 090 - 12 29 90
Fax 0935-51720

Umeå

Vettris/UmanVeterinären AB
Björnvägen 9
906 40 Umeå

E-post: umea@vettris.se

Tel: 090 - 12 29 90
Fax: 090 - 820 02 40

Öppettider Vännäs

Måndag 13-17. Middag 17-18 Drop in vaccinering 18-20
Tisdag 8-16 Lunch 12-13
Onsdag STÄNGT
Torsdag 8-16 Lunch 12-13
Fredag STÄNGT

Tillfälliga ändringar uppdateras på vår facebooksida.

Öppettider Umeå

Öppettider
Måndag-Fredag 8.30-16.00

Telefontid för bokning och konsultation
8.00-16.00 i mån av tid.

Lunchstängt
12.00-13.00